Ding Liren - mistrem světa pouze shodou náhod

Mirek Janeček

Sedmnáctý mistr světa Ding Liren se možná zapíše do historie především jako mistr světa, který se jím stal částečně díky nepravděpodobné shodě okolností. Pojďme si připomenout cestu, která čínského velmistra dostala až na šachový trůn.

Byl začátek roku 2022. Uplynulo pouhých pár měsíců od chvíle, kdy Carlsen vyhrál zápas
s Nepomniachtchim a nechal se slyšet, že do dalšího zápasu už zřejmě nenastoupí. Protože kvůli pandemii covidu byla tříletá přestávka mezi zápasy, FIDE se rozhodla ještě ten rok uspořádat další zápas a tím se vrátit do dvouletého cyklu, kdy každý sudý rok se hraje Turnaj kandidátů a Mistrovství světa. Turnaj kandidátů byl naplánován na léto, zápas pak na podzim. Turnaj kandidátů měl již osm kvalifikovaných hráčů a Ding mezi nimi nebyl, neboť byl od začátku pandemie téměř neaktivní. Čínská vláda zavedla jedny z nejpřísnějších opatření na světě a Ding měl problém cestovat a účastnit se turnajů. Ač byl v té době mezi nejlepšími pěti hráči světa podle ratingu, díky své neaktivitě neměl jak se kvalifikovat.

Přes dvacet partií během jednoho měsíce

Pak ovšem přišel osudový 24. únor, kdy ruská vojska vtrhla na Ukrajinu a začala válka. Zatímco svět v šoku sledoval první otevřený válečný konflikt v Evropě po desítkách let, Karjakin již žhavil klávesnici, aby na sociálních sítích vyjádřil podporu Putinovi. A to ještě velmi nevybíravým a agresivním způsobem. Takové chování samozřejmě nemohlo uniknout pozornosti FIDE, jejíž etická komise nakonec udělila Karjakinovi půlroční zákaz účasti na turnajích, včetně Turnaje kandidátů. Ruská šachová federace se Karjakinovým jménem odvolala, avšak neúspěšně.

Podle regulí FIDE měl uvolněné místo na Turnaji kandidátů obsadit hráč s nejvyšším ratingem k 1.5.2022, který za posledních 12 kalendářních měsíců odehrál aspoň třicet partií se zápočtem na FIDE rating. Nejvyšší rating z dosud nekvalifikovaných měl Ding Liren, na Aroniana měl pohodlný náskok 14 bodů, ovšem problémem byla jeho neaktivita. Měl odehrané pouze čtyři partie. Zde se chopila otěží Čínská šachová federace a umožnila Dingovi udělat něco podobného, co nyní dělá Firouzja. Zorganizovala během dubna po sobě jdoucí turnaje a zápasy tak, aby Ding Liren nahrál potřebných dvacet šest partií. Rozdíl mezi Dingem a Firouzjou je takový, že Ding nepotřeboval nabrat elo, naopak ho potřeboval udržet,

a že Ding na rozdíl od Firouzjy hrál se silnými hráči – byli mezi nimi i Wei Yi a Bu Xiangzhi, oba přes 2700. Ding tedy během jediného měsíce odehrál potřebný počet partií a udržel si svůj rating, čímž se kvalifikoval na Turnaj kandidátů.

Nečekaný comeback a odstoupení Carlsena

Ten se pro něj ovšem nevyvíjel dobře. Po osmém kole ze čtrnácti měl na kontě prohru a sedm remíz. Vůbec to nevypadalo, že by měl pomýšlet na přední příčky. Pak však najednou vyhrál tři kola v řadě a ocitl se na druhém místě za suverénním Nepomniachtchim. Vzhledem
k nejistě obhajobě Carlsena ale bylo i druhé místo v turnaji velmi cenné. Před posledním čtrnáctým kolem byl již Nepomniachtchi jasným vítězem turnaje, druhé místo držel Nakamura a Ding na něj ztrácel půl bodu. A právě s Nakamurou hrál v posledním kole a potřeboval jej porazit. A to přesně udělal, a s výsledkem 8/14 nakonec nečekaně skončil druhý. Takové umístění v tak silném turnaji je určitě úspěch, normálně by ale negarantovalo účast v zápase. Carlsen ale brzy potvrdil, že se opravdu vzdává titulu mistra světa a Ding postoupil do svého životního zápasu.

Třikrát hrobníkovi z lopaty

Zápas hraný na podzim na 14 partií byl nejdramatičtější posledních let. Třikrát se Nepo ujal vedení v zápase. Třikrát Ding dokázal vyrovnat. V rapidovém tie:breaku byly k vidění tři remízy a vše směřovalo do bleskovek. Ve čtvrtém, posledním, rapidu ovšem Ding svého soupeře přehrál a přesnou hrou v koncovce si vynutil jeho rezignaci. Ve chvíli, kdy mu soupeř odevzdaně podal ruku, se stal sedmnáctým mistrem světa.

A jako by tomu ani nemohl uvěřit. Celou pandemii téměř nehrál šachy. Pak dostal nečekanou příležitost díky vyloučení Karjakina. Musel odehrát téměř třicet vážných partií během jediného měsíce, aby se dostal na Turnaj kandidátů. V něm až do osmého kola byl na posledních příčkách, ovšem heroické vzepětí ve druhé polovině ho dostalo na druhé místo. Poprvé v historii stačilo druhé místo na účast v zápase, neboť Carlsen odstoupil. V samotném zápase třikrát prohrával a třikrát dokázal vyrovnat. Až nakonec vyhrál v tie:breaku. Lze si vůbec představit více bizarní, nepravděpodobnou cestu na šachový trůn?

Kde je Ding Liren?

Na závěr je třeba říct, že od zisku titulu je Ding Liren opět neaktivní a podle svých vyjádření trpěl zdravotními problémy. Vrátit se má v lednu ve Wijk aan Zee. Pokud chce, aby si ho šachové dějiny pamatovaly jako velkého mistra světa, který si titul zaslouží, a ne jako hříčku náhody, bude muset ještě hodně předvést.

Autor článku:

Bc. Miroslav Janeček

Miroslav Janeček (*1999) je aktuálně studentem magisterského programu Anglická filologie na Univerzitě Palackého v Olomouci. Pochází z Opavy a hrdě reprezentuje svůj šachový klub Slezan Opava, ve kterém také působí jako trenér mládeže. Je spoluzakladatelem ŠachMédia a hlavním autorem článků. Ve volném čase se kromě šachů a psaní věnuje také raketovým sportům, historii a literatuře.

Podpořte autora:

Napsat kvalitní článek stojí spoustu času

Čtěte další články:

Největší šachové rivality historie: Botvinnik vs Smyslov
Šachové dějiny jsou plné výjimečných hráčů a osobností, zápasů, které tvořily historii, kontroverzí, které více či méně změnily směr jejich vývoje. Jako v každém sportu, i v šachu se formovaly rivality mezi hráči, jejichž soupeření se stalo kořením šachového světa a magnetem zájmu šachové veřejnosti. Šlo o rivality, které vznikly díky častým...
Mikhail_Botvinnik_1962
15 června, 2024
Jak jednoduše získat výhodu nad soupeřem
Určitě to znáte – hrajete turnaj a chcete se připravit na svého soupeře. Zapnete počítač a začnete hledat partie na svého protihráče. Jenže nikde nic… A když už ano, tak partie jsou staré několik let – nepoužitelné. S nechutí proto počítač vypnete a nastoupíte na partii s myšlenkou, že soupeř...
febd85d5-9d92-477a-9673-0bc9e992b746
27 března, 2024

Přihlašte se

Ještě nemáte účet ? Registrujte se

Registrujte se

Registrací souhlasíte s Zásady ochrany osobních údajů a Obchodními podmínkami odhlášení z NewsLettru je možné zasláním požadavku na info@chessdb.cz

Již máte účet ? Přihlaste se