🔥 PREMIUM do konce listopadu ZDARMA! 🔥 stačí se jen přihlásit/registrovat

Rozhovor s FM Radomírem Caletkou

Vítáme vás u dalšího rozhovoru na ŠachMédiu. Minule jsme si řekli něco o psychologické stránce šachu, dnes se pobavíme s FM Radomírem Caletkou o tom, jak je v šachu důležitá fyzická kondice.

Radku, vítej. Děkujeme, že jsi přijal pozvání a hned se vrhneme na první otázku.

Lidé, kteří se příliš šachu nevěnují, by asi neřekli, že na ně člověk potřebuje fyzickou odolnost. Většina elitních hráčů se ale shoduje na opaku. Jak bys lajkovi vysvětlil, k čemu je v šachu dobrá fyzická kondice? Ahoj Mirku, děkuji za pozvání.   Fyzička je velmi důležitá vždy, nejen při sportu. Dává to člověku více energie, vitality, a hlavně podporuje i psychiku. U šachu je to také důležité vzhledem k tomu, že sedíš dlouhé hodiny u partie a musíš se soustředit, což není jednoduché a je to hodně vyčerpávající. Myslím, že skoro každý šachista potvrdí, že se cítí dost vyčerpaně pokud hraje nějakou dlouhou partii a většinou je to vyčerpanost fyzická. Po partii se už většinou nikomu nechce nic dělat a teď si představ, že musíš hrát další partie druhý den nebo dokonce ještě ten samý den. Proto je důležitá fyzička, hlavně při zápasech nebo turnajích, kde se hrají partie každý den.

Jaký je tedy tvůj osobní názor na nekončící spor o to, jestli jsou či nejsou šachy sportem? Já to beru tak, že jsou sport, protože si poměřuješ síly se soupeřem, a zároveň i kultura, protože mají bohatou historii a také můžeš hrát s lidmi na celém světě, aniž bys musel umět jazyk, stačí že umíš šachy. Vždy ale záleží na úhlu pohledu. Asi existuje nějaká definice sportu a pak je otázkou, zda tam šachy zapadají či ne. Nicméně pro mě to není důležité. Hlavní je, zda mám šachy rád, a to kam se potom zařadí je už pro mě jedno.

Jak se tak na tebe dívám, jen málokterý šachista je tak fit jako ty. Popsal bys nám, jakým sportům mimo šachy se aktivně věnuješ a jestli ses v nich účastnil nějakých soutěží? Děkuji za kompliment, ale zdání někdy klame.  Už několik let chodím do posilovny, ale bylo načase to zase někam posunout. Nemám rád, když něco dělám pořád dokola stejně a nikam se neposouvám. Proto jsem loni zkusil poprvé závody v Men‘s physique. Je to jedna z kategorií v kulturistice. Skončil jsem na pátém místě, což se dá na prvních závodech považovat za úspěch. Pro mě ale bylo důležité si vyzkoušet přípravu a pak i samotné závody, kde ukazuješ, na čem jsi celou tu dobu pracoval. Obtížnější to pak bylo na závodech, protože tam není žádná váhová kategorie, ale jsme rozděleni podle výšky. Já se dostal do kategorie nad 180 cm a byl jsem tam jeden z nejmenších z hlediska výšky ale i objemu svalů. V umístění mi pomohla moje připravenost, tedy vyrýsovanost svalů. Další překážkou je i to, že já cvičím naturálně, což se o všech říci nedá a bohužel kontroly na tyto soutěže moc nechodí, ale na to se nechci moc vymlouvat a příště musím ještě víc makat, protože to rozhodně zkusím znovu.

Jsi FM, to je už poměrně vysoká úroveň šachisty, jak moc bys řekl, že ti pomohla fyzická aktivita dosáhnout této mety? Řekl bych, že hodně. Spoustu partií jsem vyhrál až v závěru, což vyžaduje dostatek energie a síly. I když se to nezdá, tak každá partie opravdu vyčerpává i fyzicky. Určitě každý zná situaci, kdy hraje určitou část partie dobře a pak trochu poleví a vše může být ztraceno, už se mu zkrátka nechce nebo chce partii rychle skončit, ale ono to nejde. Mně se taky docela často stává, že mám hodně dobrou nebo i vyhranou pozici, ale díky nepozornosti je vše fuč a neumím to dotáhnout. To nemusí být vždy spojeno s fyzickou kondicí, ale pokud se jedná o dlouhou partii, tak fyzička vliv má. Důkazem je i nejdelší zápas o mistra světa mezi Karpovem a Kasparovem. Nevím teď přesně, ale hrálo se to několik měsíců a Karpov během zápasu shodil hodně na váze a ke konci už byl úplně vyčerpaný, zatímco Kasparov byl v pohodě a začal zápas otáčet. Zde asi byla hlavním důvodem, a tedy i rozdílem jejich fyzická zdatnost. 

Vybavíš si případ partie, kterou jsi prohrál kvůli tomu, že ti došla energie? Nebo naopak, vybavíš si partii, pro jejíž záchranu či výhru jsi musel vynaložit obrovskou energii a nezvládl bys to, kdybys nebyl ve výborné fyzické formě? Těch partií bude hodně. Nejlepším negativním příkladem je třeba když je člověk nemocný, tělo není v dobré fyzické kondici a nejlepším řešením je rychlá remíza, jenomže ne vždy to jde. Je to extrém, ale i toto je určitá známka vlivu fyzické kondice. U mě konkrétně se asi nejvíce projevila fyzická příprava na turnaji v Ostravě v roce 2016, kdy to bylo zároveň i MČR mužů. Hrál jsem tam spoustu dlouhých partií i s velmistry a některé jsem dokonce porazil. Bylo to hodně náročné, ale já jsem byl díky dobré kondici v pohodě a vždy jsem přišel k partii čerstvý a dobře připravený na dlouhý boj.

(Radek na tom MČR skončil pátý a do posledního kola sahal po medaili, odkaz na výsledky zde: https://chess-results.com/tnr219710.aspx?lan=5&art=9&fed=CZE&turdet=YES&snr=36)

Asi je jasné, že je vhodné k šachům dělat doplňkový sport. Myslíš, že jsou některé sporty pro šachistu vhodnější než jiné, anebo by měl člověk dělat takový sport, který ho baví, ale hlavně se hýbat? Vždy by měl člověk dělat sport, který ho baví, protože jinak u toho nevydrží. Přece by nikdo nedělal něco dobrovolně co ho nebaví. K šachu se určitě hodí dělat něco pohybového, aby člověk vykompenzoval to neustále sezení u partie. Pohyb pak dodává svěžest a energii. Když si vzpomenu, jak dobře se cítím po tréninku v posilovně, tak to se nedá ničím nahradit. Každý to má samozřejmě jinak, ale je důležité si najít to své. Začátky někdy můžou být těžké, ale je důležité mít vůli, stejně jako v šachu, pokud to člověk chce někde posunout (a nemusí to být vždy na mistrovskou úroveň) tak musí vydržet trénovat a hrát pravidelně. Také je potřeba počítat s tím, že ne vždy se dostaví výsledky hned ale může to chvíli trvat.

Se sportem jde ruku v ruce také strava. Jak moc může způsob stravování ovlivnit efektivitu fyzické aktivity? Řekněme, že někdo nemá ambici zúčastnit se kulturistických soutěží jako ty, ale chce být prostě zdravý a v dobré formě, aby mohl mimo jiné hrát co nejlepší šachy. Jak moc by si takový člověk měl hlídat stravu a čemu by se měl podle tebe vyhnout? Strava je základem všeho. Správná strava dodá zdraví, energii a vše potřebné. Jenomže kdo se chce v tom omezovat že? Každý by asi nejraději jedl jen to, na co má zrovna chuť, ale bohužel v dnešní době je hodně lákadel, které nejsou moc zdravé. Obecně se dá říci, že stačí sledovat příjem a výdej kalorií a pokud je to v souladu, tak je to ok. Zdarma si seženeš do mobilu aplikaci kalorické tabulky a můžeš si sledovat příjem a pak stačí chytré hodinky a máš výdej. Důležité je i z jakých potravin je ten příjem, např. příjem sacharidů pomocí rýže, brambor, těstovin anebo naopak ze sladkého, pečiva apod. Samozřejmě pokud nejdeš na závody tak to nemusíš hrotit, ale určitě by měla převažovat ta zdravější strava a občas můžeš i zhřešit. Např. já třeba během partie piji převážně vodu a stravuji se buď proteinovou tyčinkou, rýžovou kaší s proteinem nebo klasicky rýží s masem a zeleninou, ale samozřejmě že občas zhřeším light colou nebo energeťákem bez cukru. Ale loni, v rámci přípravy na ty závody v Men’s physique, jsem si vyzkoušel, že bez sacharidů šachy hrát nejdou. Mozek prostě potřebuje určité minimální množství, aby mohl fungovat a pokud jsi v dietě, tak je lepší nehrát, teda alespoň za mě. 

Jak je to s alkoholem? 

Alkohol ničemu moc nepomáhá, ale právě naopak dost toho ničí. Neznamená to, že občas si dát nemůžeš. V rozumné míře by to mělo být ok, ale teď je otázkou, kdo má jakou rozumnou míru. Z pohledu šachisty určitě není dobré se před partii opít do němoty a pak jít hrát. Nicméně jedna nebo dvě skleničky vína den před partií asi nic nepokazí, ale nesmí se to stát tradicí. V historii je několik mistrů světa, kteří holdovali alkoholu a vysokého věku se nedožili a postupem času klesala i šachová výkonost. Pokud si musíš dát každý den alkohol tak jsi alkoholik, někteří to ještě vylepšili a říkají, že si nemusí dát každý den, ale chtějí.   Zkrátka alkohol moc nedoporučuji, jen výjimečně. Chápu, že každý se občas potřebuje nějak odreagovat, ale pro mě je třeba lepší si jít zacvičit.

Radku, děkujeme ti za rozhovor a přejeme spoustu úspěchů v šachu i mimo něj.

Autor článku:

Bc. Miroslav Janeček

Miroslav Janeček (*1999) je aktuálně studentem magisterského programu Anglická filologie na Univerzitě Palackého v Olomouci. Pochází z Opavy a hrdě reprezentuje svůj šachový klub Slezan Opava, ve kterém také působí jako trenér mládeže. Je spoluzakladatelem ŠachMédia a hlavním autorem článků. Ve volném čase se kromě šachů a psaní věnuje také raketovým sportům, historii a literatuře.

Podpořte autora:

Napsat kvalitní článek stojí spoustu času

Čtěte další články:

Šachy a doping – podvádět se dá i jinak než s telefonem na záchodě
Možná si na tu situaci vzpomenete. Právě v Dubaji skončila jedna z partií mistrovství světa mezi Carlsenem a Nepomniachtchim, unavení hráči podepsali partiáře a jako obvykle začali mezi sebou analyzovat právě skončenou partii. Rozhodčí v tradičním muslimském rouchu poté upozornil norského velmistra, že po tiskové konferenci proběhne anti-dopingová kontrola. Mistr světa se...
7 ledna, 2024
Potřebují šachy titul mistra světa?
Tento článek bude mít dvě části; první bude polemikou na téma, na co vlastně potřebujeme titul mistra světa, druhá se bude zabývat ideálním počtem partií v zápase o tento titul. Jak všichni víme, výkonnost šachistů je vyjádřena pomocí ratingu ELO (Arpade, děkujeme). Naproti tomu titul mistra světa si člověk musí vybojovat....
18 listopadu, 2023

Přihlašte se

Ještě nemáte účet ? Registrujte se

Registrujte se

Registrací souhlasíte s Zásady ochrany osobních údajů a Obchodními podmínkami odhlášení z NewsLettru je možné zasláním požadavku na info@chessdb.cz

Již máte účet ? Přihlaste se