🔥 PREMIUM do konce listopadu ZDARMA! 🔥 stačí se jen přihlásit/registrovat

Šachová mega-akce Grand Swiss zná své vítěze

V uplynulých necelých dvou týdnech se odehrál veliký a důležitý turnaj – FIDE Grand Swiss, dost možná nejsilněji obsazený otevřený turnaj historie. V tomto článku se dozvíte něco o tom, kde se turnaj konal, o formátu a samozřejmě o konečných výsledcích.

Ostrov Man

Turnaj se odehrál na ostrově Man, který leží mezi Velkou Británií a Irskem. Ostrov má status korunního závislého území, což znamená, že není součástí Spojeného království a má vysoký stupeň autonomie, ačkoliv formálně patří pod britskou korunu. Hlavou státu je britský monarcha, kterého ovšem na ostrově zastupuje guvernér, ostrov má také vlastní parlament, zákony a měnu. Manská libra je navázaná na britskou libru v poměru 1:1. Na ostrově žije přes 80 000 obyvatel, přibližně třetina z nich v hlavním městě Douglas.

Existuje také manština, která se na ostrově stále používá vedle angličtiny jako úřední jazyk. Řadí se do rodiny keltských jazyků, má tedy blízko k irštině, skotské gaelštině či velštině (angličtina je oproti tomu jazykem germánským).

Turnaj se odehrál v hlavním městě Douglas, konkrétně na místě zvaném Villa Marina. To je obrovský komplex, ve kterém se nachází sály, kino, zahrady a promenády – kulturní i sportovní centrum ostrova. Vila hostí kulturní i sportovní akce všeho druhu; koncerty, divadla, turnaje v šipkách či dokonce v boxu.

FIDE Grand Swiss

Vrcholový šach je do jisté míry elitářský. Nejprestižnější turnaje, jako třeba Tata Steel Masters nebo Sinquefield Cup, jsou uzavřené turnaje systémem „každý s každým“ pro 10-14 top hráčů, kteří na turnaj dostávají pozvánky od organizátorů. Pro hráče těsně pod hranicí ratingu 2700 nebo i těsně nad ní je tak většinou nemožné tyto prestižní turnaje hrát. Na jejich úrovni je přitom velice těžké připsat větší množství elo bodů, a tak musí hodně hráčů hrát tzv. otevřené turnaje, kde ale zase riskují úbytek ela. Většinou i když turnaj vyhrají, tak se to na jejich ratingu nijak dramaticky nepromítne.

Před pár lety si očividně někdo ve vedení FIDE tuto situaci uvědomil a dostal nápad uspořádat největší otevřený turnaj na světě. A tak se zrodil FIDE Grand Swiss. Právo účasti v turnaji má každý z první stovky nejlepších hráčů světa podle FIDE ela (což v současné chvíli zahrnuje hráče až někde kolem ratingu 2640), dále mistryně světa v šachu, a několik nominací organizátorů a prezidenta FIDE na základě různých kritérií. Celkem se letos turnaje zúčastnilo 114 hráčů.

Slovo Swiss v názvu turnaje odkazuje samozřejmě k hernímu systému používanému na většině otevřených turnajích světa. My v Česku jej známe jako švýcarský systém. Funguje tak, že v prvním kole se startovní pole rozdělí na dvě poloviny a ty hrají proti sobě, takže například v turnaji pro deset lidí by v prvním kole spolu hráli 1-6, 2-7, 3-8, 4-9, 5-10.

V dalších kolech spolu podle stejného systému hrají ti hráči, kteří mají stejně bodů, přičemž losující program taky bere v potaz střídání barev.

Letošní ročník byl teprve třetím ročníkem turnaje FIDE Grand Swiss. Předchozími vítězi byli Wang Hao (2019) a Alireza Firouzja (2021). Tak jako v předešlých ročnících, i tentokrát se hrálo nejen o vítězství na prestižním turnaji a bohaté prémie (vítěz si odnesl v přepočtu necelé dva miliony korun), ale nejlepší dva hráči turnaje si také zajistili vstupenku na příští Turnaj kandidátů.

Skvělé období indického šachu pokračuje

Je obecně známo, že prvním indickým velmistrem byl Vishy Anand, který to dotáhl až na samotný vrchol šachové hry. Kromě toho, že sbíral úspěchy na mezinárodním poli, se také zasadil o to, aby vrátil šachy tam odkud vzešli – do Indie. Jeho zásluhou je nyní Indie jednou z předních šachových velmocí, což se neustále potvrzuje na každém dalším turnaji.

Nedávno jste si na tomto webu mohli všimnout ankety, jestli v příštím roce bude mít největší úspěchy Gukesh, Praggnanandhaa nebo Erigaisi. Právě skončený turnaj ukázal, že indický šach se v současné době může pyšnit nejen kvalitou, ale i kvantitou. Turnaj vyhrál indický velmistr, ale nebyl to ani jeden ze tří mladíků, nebyl to ani Vishy Anand, který už je prakticky v šachovém důchodu a turnaje se nezúčastnil, nebyl to ani ostřílený a zkušený Pentala Harikrishna. Vítězem turnaje se stal trochu zapomenutý a neprávem opomíjený Gujrathi Vidit, v současné chvíli dvacátý osmý hráč světa a patnáctý nasazený na turnaji. Turnaj pro něj začal katastrofou, když překvapivě prohrál hned první kolo. Paradoxně mu to zřejmě pomohlo, neboť od té doby byl k nezastavení, vyhrál sedm partií a skončil na výsledku 8,5/11, což mu zajistilo jednoznačně největší dosavadní úspěch jeho kariéry. Na druhém místě si

zajistil letenku na Turnaj kandidátů druhý nasazený Hikaru Nakamura, který získal o půl bodu méně. Ještě o půl bodu méně než Nakamura mělo pět hráčů, z nichž třetí místo díky pomocnému hodnocení vyhrál mladý Andrey Esipenko.

Jak vypadá line-up Turnaje kandidátů

Turnaj kandidátů by se měl příští rok konat v kanadském Torontu a účast si zajistili:

Ian Nepomniachtchi
Magnus Carlsen (očekává se, že hrát nebude a místo něj by se kvalifikoval Nijat Abasov) Praggnanandhaa
Fabiano Caruana
Gujrathi Vidit
Hikaru Nakamura

Poslední dvě místa připadnou hráči s nejvyšším ratingem k 1.1.2024 (velmi pravděpodobně to bude Alireza Firouzja) a vítězi FIDE okruhu, což je okruh největších turnajů podle FIDE, které se odehrály v tomto roce. Reálnou šanci na zisk tohoto posledního místa mají Anish Giri, Wesley So a Gukesh D. Velmi důležitým se tak stává nadcházející Sinquefield Cup v Saint Louis, který startuje již za dva týdny.

Autor článku:

Bc. Miroslav Janeček

Miroslav Janeček (*1999) je aktuálně studentem magisterského programu Anglická filologie na Univerzitě Palackého v Olomouci. Pochází z Opavy a hrdě reprezentuje svůj šachový klub Slezan Opava, ve kterém také působí jako trenér mládeže. Je spoluzakladatelem ŠachMédia a hlavním autorem článků. Ve volném čase se kromě šachů a psaní věnuje také raketovým sportům, historii a literatuře.

Podpořte autora:

Napsat kvalitní článek stojí spoustu času

Čtěte další články:

Rozhovor s FM Radomírem Caletkou
Vítáme vás u dalšího rozhovoru na ŠachMédiu. Minule jsme si řekli něco o psychologické stránce šachu, dnes se pobavíme s FM Radomírem Caletkou o tom, jak je v šachu důležitá fyzická kondice. Radku, vítej. Děkujeme, že jsi přijal pozvání a hned se vrhneme na první otázku. Lidé, kteří se příliš šachu nevěnují,...
429624243_1427517987865017_1112042316526519506_n-2
29 února, 2024
Tah Jezdcem - Atraktivní thriller nebo jedno velké zklamání?
Žádný milovník šachu a napínavých thrillerů a žánru krimi si nemůže nechat ujít film Tah jezdcem (1992). Jedná se o poctivý thriller, lehce nedoceněný, neprávem zapomenutý, s hutnou atmosférou. Hlavní postavou je velmistr právě hrající Turnaj kandidátů, v jehož průběhu někdo začne v okolí vraždit mladé ženy. Právě onen velmistr...
9 prosince, 2023

Přihlašte se

Ještě nemáte účet ? Registrujte se

Registrujte se

Registrací souhlasíte s Zásady ochrany osobních údajů a Obchodními podmínkami odhlášení z NewsLettru je možné zasláním požadavku na info@chessdb.cz

Již máte účet ? Přihlaste se