Šachová novela: největší dílo světové literatury o šachu?

V moderní světové literatuře s šachovou tématikou najdeme jen stěží dílo, které by se svou slávou a přesahem do nešachového světa mohlo rovnat Šachové novele Stefana Zweiga. Rakouský autor v ní mistrovským způsobem na pozadí královské hry studuje psychické trápení a posedlost, stejně tak jako tragédii, jakou pro mnoho Rakušanů znamenal anšlus. Sám byl v té době již dávno v emigraci, jako velká část německé a rakouské inteligence. Osud jeho země, Evropy a potažmo celého lidstva ho uvedl do těžké deprese, a nakonec v roce 1942 spáchal společně se svou ženou sebevraždu. Šachová novela vyšla posmrtně.

V moderní světové literatuře s šachovou tématikou najdeme jen stěží dílo, které by se svou slávou a přesahem do nešachového světa mohlo rovnat Šachové novele Stefana Zweiga. Rakouský autor v ní mistrovským způsobem na pozadí královské hry studuje psychické trápení a posedlost, stejně tak jako tragédii, jakou pro mnoho Rakušanů znamenal anšlus. Sám byl v té době již dávno v emigraci, jako velká část německé a rakouské inteligence. Osud jeho země, Evropy a potažmo celého lidstva ho uvedl do těžké deprese, a nakonec v roce 1942 spáchal společně se svou ženou sebevraždu. Šachová novela vyšla posmrtně.

Freude, Freude, vždycky na tě dojde

Zweigovým přítelem byl mimo jiné Sigmund Freud, což se obsáhle promítlo do jeho děl, ve kterých se často zaměřoval na skrytá zákoutí lidské mysli. Šachová novela se odehrává na parníku plujícím z New Yorku do Buenos Aires a staví proti sobě na opačných stranách šachovnice dvě velmi odlišné osobnosti. První je aktuální mistr světa Čentović. Mladý muž, jenž byl zázračným šachovým dítětem, ale neuměl nic jiného než hrát šachy a ve všech oblastech běžného života byl takřka nepoužitelný. Dočteme se o tom, jak v dětství objevili jeho překvapivý jednostranně zaměřený talent a jak se dostal až na vrchol šachového světa, když porazil všechny přední mistry té doby (ti na rozdíl od Čentoviće nejsou fiktivní, ale skuteční). Jeho protivníkem je rakouský šlechtic Dr. B-, kterého po anšlusu věznili nacisté a chtěli z něj vymámit tajné informace, kterými disponoval. Po měsících výslechů a psychologického trýznění se mu podařilo ukořistit šachovou knihu, kterou začal studovat a přehrávat si v duchu partie. Když byl hotový s knížkou, začal hrát sám se sebou a po měsících trápení v zajetí, kdy jedinou společností mu byly imaginární šachové figurky v jeho hlavě, se mentálně zhroutil. Po začátku války se dostal ze zajetí ven s tím, že musel opustit svou vlast.

Text je brilantní psychologickou studií dvou odlišných lidí, dvou odlišných myslí. Geniální šachový mozek zázračného dítěte, talent od Boha, proti trýzněnému, nemocnému a šachem posedlému člověku, pro kterého se královská hra stala vysvobozením a zároveň prokletím. Okolnosti ho však přimějí usednout za šachovnici a odehrát svou poslední partii…

Strhující text

Ač přes osmdesát let starý, je tento text velmi svěží a nedá čtenáři vydechnout až do šachového finále. Díky příjemné délce se jedná o čtení na hodinku, takže jde o ideální četbu pro šachisty-čtenáře. K výbornému celkovému dojmu pomáhá také velmi kvalitní překlad, ze kterého je sice cítit stáří textu, ale právě tak akorát na to, aby pomohl dotvořit dobovou atmosféru, aniž by dnešní čtenář něčemu nerozuměl. Jedná se o opravdovou lahůdku a právem tato novela dosáhla svého legendárního statusu – nejslavnějšího literárního díla s tématikou královské hry.

Na závěr, slovy samotného Stefana Zweiga, prostřednictvím myšlenek jeho vypravěče v Šachové novele:

Ale nedopouštíme se již tím, že nazýváme šach hrou, urážlivého omezení? Není také vědou, uměním, vznášejícím se mezi těmito kategoriemi jako rakev Mohamedova mezi nebem a zemí? Není jedinečným splynutím všech protiv? Hrou prastarou a přece věčně novou, mechanickou svou podstatou, ale ožívající jen fantazií? Omezenou geometricky nehybným prostorem a přitom neomezenou množstvím kombinací? Myšlením, jež k ničemu nevede, uměním bez výsledného díla, architekturou bez substance, ale presto prokazatelně ve svém bytí a jsoucnu trvanlivější než všecky knihy nebo jiné výtvory? Jedinou hrou zdomácnělou u všech národů a ve všech dobách, hrou, o níž nikdo neví, který bůh ji poskytl světu se záměrem, aby umrtvovala dlouhou chvíli, bystřila smysly, napínala duši? Kde je u ní počátek, kde konec?

Hodnocení: 100%

Šachová novela (originál Schachnovelle, 1942)

Počet stran: 48

Autor: Stefan Zweig

Překlad: Rudolf Vápeník

Vydáno nakladatelstvím Odeon v několika sbírkách děl S. Zweiga

Autor článku:

Bc. Miroslav Janeček

Miroslav Janeček (*1999) je aktuálně studentem magisterského programu Anglická filologie na Univerzitě Palackého v Olomouci. Pochází z Opavy a hrdě reprezentuje svůj šachový klub Slezan Opava, ve kterém také působí jako trenér mládeže. Je spoluzakladatelem ŠachMédia a hlavním autorem článků. Ve volném čase se kromě šachů a psaní věnuje také raketovým sportům, historii a literatuře.

Podpořte autora:

Napsat kvalitní článek stojí spoustu času

Čtěte další články:

Největší šachové rivality historie: Kramnik vs Topalov
Šachové dějiny jsou plné výjimečných hráčů a osobností, zápasů, které tvořily historii, kontroverzí, které více či méně změnily směr jejich vývoje. Jako v každém sportu, i v šachu se formovaly rivality mezi hráči, jejichž soupeření se stalo kořením šachového světa a magnetem zájmu šachové veřejnosti. Šlo o rivality, které vznikly díky častým...
89c63019-2675-4f68-927a-35030c56d27d
22 dubna, 2024
Problém tie-breaku: blitzka rozhodne o mistru světa v klasickém šachu?Problém tie-breaku:
V tomto článku navazuji na předchozí článek o formátu mistrovství světa v klasickém šachu. Nyní se dostáváme k ožehavému tématu, co dělat v případě rovnosti bodů v zápase. Jako vždy jsou všechny citace přeloženy mnou jakožto studentem anglistiky. Dovolte mi opět ocitovat Yassera Seirawana: „Dnes máme mistra světa v šachu (klasickém), mistra světa v rapid šachu a...
24 září, 2023

Přihlašte se

Ještě nemáte účet ? Registrujte se

Registrujte se

Registrací souhlasíte s Zásady ochrany osobních údajů a Obchodními podmínkami odhlášení z NewsLettru je možné zasláním požadavku na info@chessdb.cz

Již máte účet ? Přihlaste se