Šachy a doping – podvádět se dá i jinak než s telefonem na záchodě

Možná si na tu situaci vzpomenete. Právě v Dubaji skončila jedna z partií mistrovství světa mezi Carlsenem a Nepomniachtchim, unavení hráči podepsali partiáře a jako obvykle začali mezi sebou analyzovat právě skončenou partii. Rozhodčí v tradičním muslimském rouchu poté upozornil norského velmistra, že po tiskové konferenci proběhne anti-dopingová kontrola. Mistr světa se zatvářil nanejvýš otráveně a znechuceně zakroutil hlavou.

Na tiskové konferenci byli hráči reportérem upozorněni, že podle počítačového hodnocení právě odehráli nejpřesnější partii v historii mistrovství světa. Na otázku, co na to říkají, odpověděl ke všeobecnému veselí ruský velmistr pohotově: „To je celkem podlá otázka před anti-dopingovou kontrolou.“ Jak je to tedy? Jsou tyto kontroly zbytečné, nebo opravdu existují látky, které mohou šachistům pomoct ve výkonu?

Anti-dopingové kontroly zavedla FIDE na přelomu tisíciletí, aby se mohla ucházet o status olympijského sportu. Každý takový sport musí mít systém anti-dopingových kontrol, dlouho se ale věřilo, že v šachu jsou víceméně zbytečné. V poslední dekádě bylo navíc nebezpečí dopingových podvodů upozaděno podváděním s šachovými motory, které je zejména v online šachu mnohem efektivnější, bezpečnější a jednodušší. I dnes je stále tento typ podvádění téma číslo jedna v šachových kuloárech, ale o tom zase někdy jindy.

Šachový doping

Před pár lety vyšla odborná studie (https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0924977X17300196), která na základě experimentu a výzkumu potvrdila pozitivní vliv několika látek na výkon šachisty.Účastníci experimentu hráli partie rapid šachu proti počítači.

Jednou z těchto látek je methylfenidát (jinak Ritalin), který se předepisuje na léčbu ADHD. Toto je předmětem kontroverze kvůli jeho údajné návykovosti, ale většina vědecké veřejnosti za podáváním tohoto léku hyperaktivním dětem stojí. Experiment prokázal, že šachisté, kteří před partií požili tuto látku, hráli pomaleji a spotřebovali více času. Lék je v podstatě uklidnil a donutil je na každý tah vynaložit více úsilí a počítat co nejdál. Následkem toho několik těchto hráčů prohrálo na čas, ale když se tyto výsledky odpočetly, tak hráči s touto látkou v těle měli o 13% lepší výsledky než hráči bez této látky. V klasickém šachu by díky dostatku času tento efekt byl ještě mnohem větší.

Další látkou je modafinil (jinak provigil), který se používá na léčbu spánkových poruch, zejména nadměrného nutkání spát přes den. Pro šachisty se jedná v podstatě o stimulátor mozkové aktivity. Hráči s tímto lékem měli výsledky lepší o 15%.

Studie se zabývala taky starým známým kofeinem, který je kamarád většiny z nás. Hráči, kteří požili kofein, měli výsledky zlepšené o 9%.

Tyto výsledky byly zjištěny na vzorku necelých tří tisíc odehraných partií.

Co na to WADA

Mezinárodní anti-dopingová agentura vede modafinil i methylfenidát v seznamu zakázaných látek a FIDE, ve snaze udělat z šachu olympijský sport, tato opatření převzala. Zejména na tyto dvě substance se šachisté testují. Kofein na seznamu zakázaných látek není zřejmě hlavně proto, že statisticky výkonu tolik nepomáhá, a hlavně je dnes již volně dostupný v tolika výrobcích, že možnost dostat ho do těla v té či oné formě má opravdu každý.

Lékaři obecně nedoporučují tyto léky užívat, pokud je člověk nemá předepsané. Modafinil může v případě nadužívání nebo dlouhodobého používání způsobovat bolesti hlavy, nevolnosti, střevní problémy, apatii a úzkosti. Methylfenidát zase může způsobit závislost. Podle statistik je někdy používán studenty při učení na zkoušky či jako rekreační droga.

Závěrem

Opravdu existují látky, které mohou zvýšit výkonnost šachisty, a je proto dobře, že FIDE tyto dopingové kontroly dělá. Pokud chceme mít naději, že někdy uvidíme šachy na olympijských hrách, tak ani nemáme jinou možnost. 

Na druhou stranu ale všichni víme, že problematika dopingu není ve světě šachu ve světle reflektorů a nehraje velkou roli. Nakonec, v dosavadní historii ještě žádný šachista problém s nepovolenými látkami neměl. V šachu máme jiný, závažnější problém, a to podvádění s šachovými motory. K tomuto tématu se jistě na ŠachMédiu brzy dostaneme.

Zdroje:

https://en.chessbase.com/post/proven-performance-enhancing-drugs-for-chess

https://blog.cansfordlabs.co.uk/drug-misuse-in-chess

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0924977X17300196

https://www.wada-ama.org/sites/default/files/resources/files/2021list_en.pdf

https://en.wikipedia.org/wiki/Methylphenidate

https://en.wikipedia.org/wiki/Modafinil

Autor článku:

Bc. Miroslav Janeček

Miroslav Janeček (*1999) je aktuálně studentem magisterského programu Anglická filologie na Univerzitě Palackého v Olomouci. Pochází z Opavy a hrdě reprezentuje svůj šachový klub Slezan Opava, ve kterém také působí jako trenér mládeže. Je spoluzakladatelem ŠachMédia a hlavním autorem článků. Ve volném čase se kromě šachů a psaní věnuje také raketovým sportům, historii a literatuře.

Podpořte autora:

Napsat kvalitní článek stojí spoustu času

Čtěte další články:

Tah pěšcem: Film o šachu pro nešachové publikum
Tah pěšcem z roku 2014 pojednává o životě jedenáctého mistra světa Bobbyho Fischera, od jeho dětství a začátků jeho šachové dráhy až po jeho vítězství v „zápase století“ proti Spasskému v roce 1972. Film se tak vyhýbá té podle mě zajímavější a kontroverznější části Fischerova života, po roce 1972. Nicméně i tak...
Pawn_Sacrifice_Poster-e1695824109542
19 března, 2024
Šachy a hazard: Hrozí v šachu podvádění ?
Šachy nejsou jedním ze sportů, na které se masově sází. Tím, že je sleduje a chápe pouze velmi omezené množství lidí, tak se počet sázek na šachy přirozeně nemůže rovnat počtu sázek na sporty, jako je tenis nebo fotbal. Co víc: myslím si, že většina šachistů ani nemá povědomí o...
17 prosince, 2023

Přihlašte se

Ještě nemáte účet ? Registrujte se

Registrujte se

Registrací souhlasíte s Zásady ochrany osobních údajů a Obchodními podmínkami odhlášení z NewsLettru je možné zasláním požadavku na info@chessdb.cz

Již máte účet ? Přihlaste se