🔥 PREMIUM do konce listopadu ZDARMA! 🔥 stačí se jen přihlásit/registrovat

Stejné skóre i po dvaceti letech: vyrovnané soupeření ikon moderního šachu

Šachové dějiny jsou plné výjimečných hráčů a osobností, zápasů, které tvořily historii, kontroverzí, které více či méně změnily směr jejich vývoje. Jako v každém sportu, i v šachu se formovaly rivality mezi hráči, jejichž soupeření se stalo kořením šachového světa a magnetem zájmu šachové veřejnosti. Šlo o rivality, které vznikly díky častým a vyrovnaným konfrontacím za šachovnicí, osobním antipatiím a sporům, či dokonce ideovým nesouladům ohledně podstaty šachové strategie. V této sérii článků vám představím deset největších šachových rivalit v dějinách.

5. místo: Anand vs Kramnik

Rivalita čtrnáctého a patnáctého mistra světa je výsledkově nejvyrovnanější šachové soupeření v historii. V průběhu let spolu tito dva velikáni odehráli 93 partií klasického šachu, každý z nich vyhrál jedenáct, zbytek skončil remízou. Odehráli také nespočet partií v rapidovém i bleskovém šachu, s přiměřeně podobnými výsledky.

Další věc, kterou mají společnou, je jejich nejvyšší dosažený FIDE rating, který činí 2817. Dnes je proto velmi těžké říct, kdo z nich byl lepším hráčem. Možná lehce navrch může mít Anand, protože se mu podařilo vyhrát jejich nejdůležitější souboj ze všech – zápas o titul mistra světa 2008.

„Dvacet let jsme se střídali na druhém a třetím místě světa,“ řekl Anand. „Vždycky jsme měli velmi vyrovnané skóre, dokonce tak, že po více než 150 partiích (včetně rapidu a blesku) jsme skončili oba na úplně stejných číslech.“ A tak to i zůstane, neboť Kramnik ukončil kariéru a Anand tak napůl.

Poprvé se střetli v roce 1989, když bylo Kramnikovi 14 a Anandovi 19 let. Poslední klasickou partii odehráli o třicet let později, v roce 2019 ve Wijk aan Zee. Pravidelně se střetávali na těch nejprestižnějších šachových akcích: ve Wijk aan Zee se střetli dvanáctkrát, pětkrát na London Chess Classic, jedenáctkrát v Linares, dvanáctkrát v Dortmundu. Dvakrát se střetli na Mistrovství světa 2007, které se hrálo turnajovým formátem, a dvakrát na Turnaji kandidátů 2014. Všechny čtyři partie skončily remízou, ale oba turnaje vyhrál Anand.

Zřejmě se dá říct, že Anand je celkově o něco úspěšnějším hráčem, co se týče turnajových úspěchů. A jak už bylo řečeno, v roce 2008 porazil Kramnika v zápase o titul mistra světa. Porazil ho přesvědčivě a bez žádných kontroverzí či skandálů.

Takový byl ostatně celý vztah dvou mistrů světa. I přes vzájemnou konkurenci k sobě mají lidsky blízko. Kramnik Anandovi pomáhal při jeho zápase s Topalovem v roce 2010. To bylo jistě motivováno nejen jeho přátelstvím s Anandem, ale taky jeho nepřátelstvím s Topalovem.

Když Anand po několika nepovedených letech konečně ztratil titul mistra světa v zápase s Carlsenem, nejprve ani nechtěl nastoupit do Turnaje kandidátů, do kterého měl jako poražený ze zápasu automatický vstup. Kramnik ho tehdy pozval na večeři a snažil se ho přesvědčit, aby na turnaji startoval. A Anand, nejen že startoval, ale turnaj bez porážky vyhrál. Na tiskové konferenci po turnaji svému rivalovi děkoval.

Oba zůstali přáteli i po konci kariéry Kramnika. V roce 2021 spolu odehráli zápas ve variantě šachu, kde je zakázána rošáda. Anand zápas vyhrál, ale tady šlo více o popularizaci této varianty a o experiment než o vítězství.

Když ukončoval kariéru, měl Kramnik o Anandovi jen slova chvály: „Vždy jsem oceňoval, jaký je Vishy člověk, ne jen jeho šachový talent. A protože jednou člověk o titul mistra světa přijít musí, tak pro mě byl Anand nejlepší možný hráč i člověk, kterému jsem jej mohl předat. Tak jsem to viděl tehdy a vidím to tak i teď.“

Zdroje:

https://www.outlookindia.com/sports/iconic-chess-rivalries-that-left-the-world-hooked-for-decades-news-214015

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_chess_games_between_Anand_and_Kramnik

https://scroll.in/field/972471/even-after-150-games-our-scores-were-identical-viswanathan-anand-on-rivalry-with-vladimir-kramnik

https://en.chessbase.com/post/rivals-vishy-anand-and-vladimir-kramnik

https://chessdailynews.com/anand-thanked-kramnik-for-urging-him-to-play-in-the-candidates-tournament

https://www.newindianexpress.com/sport/other/2019/Feb/24/viswanathan-anand-was-the-best-player-to-pass-my-championship-title-to-says-vladimir-kramnik-1942960.html

Autor článku:

Bc. Miroslav Janeček

Miroslav Janeček (*1999) je aktuálně studentem magisterského programu Anglická filologie na Univerzitě Palackého v Olomouci. Pochází z Opavy a hrdě reprezentuje svůj šachový klub Slezan Opava, ve kterém také působí jako trenér mládeže. Je spoluzakladatelem ŠachMédia a hlavním autorem článků. Ve volném čase se kromě šachů a psaní věnuje také raketovým sportům, historii a literatuře.

Podpořte autora:

Napsat kvalitní článek stojí spoustu času

Čtěte další články:

Naučí vás tato kniha strategii?: Mastering Chess Strategy
Martin Pardy HELLSTEN, Johan. Mastering Chess Strategy. Everyman Chess, 2016. O autorovi Johan Hellsten se narodil v roce 1975, ve dvaceti letech získal titul mezinárodního mistra a o čtyři roky později titul velmistra. V roce 2006 vyhrál mistrovství Švédska. Reprezentoval Švédsko na šachových olympiádách a na mistrovství Evropy družstev. Rovněž...
IMG_0035
14 ledna, 2024
Způsob kvalifikace na turnaj kandidátů je CIRKUS
Mirek Janeček Je to smutné, ale je to tak. Před časem jsem na tomto webu publikoval článek, ve kterém jsem se pokusil analyzovat, jak by se šachy mohly stát moderním sportem. Moderním jsem neměl nutně na mysli masově populárním či akčním a rychlým, měl jsem vskutku na mysli moderním. Pod...
26 prosince, 2023

Přihlašte se

Ještě nemáte účet ? Registrujte se

Registrujte se

Registrací souhlasíte s Zásady ochrany osobních údajů a Obchodními podmínkami odhlášení z NewsLettru je možné zasláním požadavku na info@chessdb.cz

Již máte účet ? Přihlaste se