🔥 PREMIUM do konce listopadu ZDARMA! 🔥 stačí se jen přihlásit/registrovat

Genderová nerovnost v šachu - jak ji vyřešit

Tento článek nám zaslal fanoušek k publikaci. Chcete také publikovat ? Napište nám na info@sachmedium.cz

Již samotný název “Královská hra” nás může nabádat k vyobrazení dvou mužů zápolících za šachovnicí. Nebudeme také daleko od pravdy, neboť nerovnoměrné zastoupení mužů a žen v šachovém světě není žádným tajemstvím. Jaká je historie ženského šachu? A můžeme tuto nerovnost změnit? Pokud vás zajímá odpověď na tyto otázky, čtěte dále.

Již od starověku po středověk byly šachy vnímány jako výlučně mužská záležitost, kde se ženy nemohou považovat za rovnoměrné soupeřky, to se však postupem času začalo měnit. První krok ke změně nastal na počátku 20. století, kdy bylo ženám umožněno vstupovat do šachových klubů, soutěžily však převážně v oddělené kategorii. Průkopnicí šachu bez rozdílu se stala Věra Menčíková, první oficiální ženská mistryně světa v roce 1927, která dokázala konkurovat nejlepším mužským oponentům. Postupně se objevily další významné osobnosti jako například Nona Gaprindašviliová, jež byla mezi prvními ženami s velmistrovským titulem.

Moderní éru započala Judit Polgárová svým umístěním na osmé příčce mezi nejlepšími hráči světa. Od jejího ukončení kariéry v roce 2015 však žádná žena nedokázala její úspěch opakovat. 

I přesto zaznamenává ženský šach růst. „Dámský gambit“, seriál z roku 2020, ke královské hře inspiroval mnoho dívek a zvýšil také povědomí o ženských šachistkách na sociálních sítích. 

Mimo jiné nás za týden čeká Turnaj kandidátek FIDE, který se historicky poprvé koná souběžně s hlavním Turnajem kandidátů.

Tak můžeme usoudit, že má snaha o popularizaci smysl. Jaké kroky by tedy bylo dále vhodné podniknout pro podporu rovnosti mezi muži a ženami v šachovém světě? 

Ráda bych, jakožto šachistka, navrhla pár teoretických řešení:

  1. Prostředí

Základem komunity k výchově nových hráček by mělo být respektující a přívětivé prostředí bez sexistických poznámek a oplzlých řečí.

  1. První krůčky

I malé kroky mohou vést k velkému cíli, proto stačí zpočátku pár šachistek, jež inspirují další ženy v okolí. Tyto prvotní slečny můžeme získat prostřednictvím programu Šachy do škol, sociálních sítí, případně popularizačních akcí pro veřejnost. 

  1. Podpora

Dívky můžeme také zaujmout jistou formou podpory, ať už přívětivým přístupem trenéra, nebo příspěvkem na pokrytí nákladů účasti na turnajích. 

Toto jsou určité možnosti, nicméně netvrdím, že jediné. Naopak, čím originálnější budou nápady, tím více pozornosti lze získat.

Zda budou šachové kluby více usilovat o rovnost za šachovnicí nechám na nich, avšak myslím, že je čas na novou generaci šachistů a šachistek, kde bude mít každý možnost proměnit svůj potenciál. 

Zdroje:

Women in chess – Wikipedia

What’s behind the gender imbalance in top-level chess? (theconversation.com)

Chess & History: Women in Chess – Chess Chivalry (chess-chivalry.com)

The Queen’s Gambit, the Chess Boom, and the Future of Chess – Michigan Journal of Economics (umich.edu)

Autor článku:

Bc. Miroslav Janeček

Miroslav Janeček (*1999) je aktuálně studentem magisterského programu Anglická filologie na Univerzitě Palackého v Olomouci. Pochází z Opavy a hrdě reprezentuje svůj šachový klub Slezan Opava, ve kterém také působí jako trenér mládeže. Je spoluzakladatelem ŠachMédia a hlavním autorem článků. Ve volném čase se kromě šachů a psaní věnuje také raketovým sportům, historii a literatuře.

Podpořte autora:

Napsat kvalitní článek stojí spoustu času

Čtěte další články:

Stejné skóre i po dvaceti letech: vyrovnané soupeření ikon moderního šachu
Šachové dějiny jsou plné výjimečných hráčů a osobností, zápasů, které tvořily historii, kontroverzí, které více či méně změnily směr jejich vývoje. Jako v každém sportu, i v šachu se formovaly rivality mezi hráči, jejichž soupeření se stalo kořením šachového světa a magnetem zájmu šachové veřejnosti. Šlo o rivality, které vznikly díky častým...
SchachWM2008
10 května, 2024
Jak jednoduše získat výhodu nad soupeřem
Určitě to znáte – hrajete turnaj a chcete se připravit na svého soupeře. Zapnete počítač a začnete hledat partie na svého protihráče. Jenže nikde nic… A když už ano, tak partie jsou staré několik let – nepoužitelné. S nechutí proto počítač vypnete a nastoupíte na partii s myšlenkou, že soupeř...
febd85d5-9d92-477a-9673-0bc9e992b746
27 března, 2024

Přihlašte se

Ještě nemáte účet ? Registrujte se

Registrujte se

Registrací souhlasíte s Zásady ochrany osobních údajů a Obchodními podmínkami odhlášení z NewsLettru je možné zasláním požadavku na info@chessdb.cz

Již máte účet ? Přihlaste se