🔥 PREMIUM do konce listopadu ZDARMA! 🔥 stačí se jen přihlásit/registrovat

Hans Niemann dostal zákaz účastnit se turnajů!

Asi není třeba příliš představovat ani jednu stranu v tomto sporu. Saint Louis Chess Club je největší šachový klub ve Spojených Státech, který organizuje Sinquefield Cup, Mistrovství USA a další velké turnaje. Dvacetiletý Hans Niemann je v současnosti 53. hráč světa s ratingem 2675. Proslavil se především kauzou na předloňském Sinquefield Cupu, na kterém porazil černými figurami Magnuse Carlsena. Ten následně z turnaje odstoupil a nepřímo, následně i přímo, obvinil Niemanna z podvodu. Niemann nakonec zažaloval Carlsena, Nakamuru i platformu chess.com o absurdně vysokou částku za pomluvu, všechny strany však nakonec přistoupily k mimosoudní dohodě.

Před nedávnem vydal SLCC prohlášení, ve kterém oznamuje, že v roce 2024 není Hans Niemann vítán na žádném turnaji organizovaném klubem, které fungují formou pozvánek. Klub nemá pravomoc ho nepozvat na Mistrovství USA, kam se hráči kvalifikují ratingem. Klub toto své rozhodnutí zdůvodnil několika fakty a Niemann reagoval vydáním dvacetiminutového videa na youtube, kde předkládá svou verzi a reaguje na jednotlivé pasáže z oznámení klubu.

SLCC říká, že Niemann se provinil poškozením soukromého majetku. Jedná se o incident z Mistrovství USA, kdy po těžké partii Niemann neunesl výsledek a poškodil několik věcí na svém hotelovém pokoji. Niemann tento incident nijak nepopírá, zdůrazňuje ovšem, že se za to mnohokrát omluvil, ochotně zaplatil škodu a pokutu a byl ujištěn majitelem hotelu, že se u nich bude moci znovu ubytovat. Podle Niemanna SLCC využil tento incident jako záminku k tomu, aby ho nemusel zvát na turnaje. Mladý talent tvrdí, že nedostal pozvánku na jediný turnaj pořádaný SLCC od roku 2022, prakticky od doby, kdy vypukl skandál s Carlsenem. Skandál s Carlsenem samozřejmě v oficiálním vyjádření SLCC nijak nefiguruje a ani Niemann se k němu příliš nevrací. Nelze si ale nevšimnout, že tento skandál vypukl v druhé polovině roku 2022 a Niemann podle svých slov neobdržel jedinou pozvánku za celý rok 2023.

Dalším důvodem, který SLCC zmiňuje, je nenaplnění smluvních závazků ze strany Niemanna. Jedná se o to, že odmítal dávat interview po partiích. Na to Niemann reaguje tak, že odmítl dát interview pouze po jedné obzvláště dlouhé partii, po všech ostatních interview ochotně dal a byl v nich velmi výřečný. Jak je u něj zvykem, nezapomněl zmínit, že jeho interview měly zdaleka největší sledovanost a žádný hráč neudělal pro propagaci daného turnaje tolik jako on. Kromě toho připomíná, že spoustu hráčů sem tam odmítlo po těžkých partiích přijít na interview, ale žádný z nich nebyl nikdy penalizován nebo vyloučen z turnajů.

SLCC obviňuje Niemanna z arogantního chování, neslušných komentářů, nespolupráce a nedostatečné komunikace. Na to americký velmistr kontruje, že nechápe, o jakém chování či komentářích je tu řeč, ale že pokud někdo nedostatečně komunikuje, tak je to právě SLCC. Niemann ve videu podává vyčerpávající seznam emailů, textových zpráv, hlasových zpráv a hovorů, kterými se snažil spojit s manažerským vedením SLCC od ledna 2023 až do současnosti, aby se pokusil věci urovnat. Naprostá většina jeho pokusů se s klubem spojit byla podle něj zcela ignorována. Během roku 2023 byl formálně ujištěn klubem, že není vyloučen z jeho turnajů, pozvánky ale nepřicházely.

Na začátku letošního roku Niemannovi podle jeho slov došla trpělivost a v jednom z posledních emailů klubu oznámil, že se chystá vydat veřejné prohlášení, ve kterém popíše svou komunikaci s klubem a že ho klub fakticky vyloučil ze svých turnajů. SLCC reagoval tak, že radši vydal své veřejné prohlášení dříve a oficiálně vyloučil Niemanna ze svých turnajů v roce 2024.

Kam se tato kauza posune dále je těžké odhadovat, ale jedno je jisté: kdo má rád drama, ten si přijde na své.

Autor článku:

Bc. Miroslav Janeček

Miroslav Janeček (*1999) je aktuálně studentem magisterského programu Anglická filologie na Univerzitě Palackého v Olomouci. Pochází z Opavy a hrdě reprezentuje svůj šachový klub Slezan Opava, ve kterém také působí jako trenér mládeže. Je spoluzakladatelem ŠachMédia a hlavním autorem článků. Ve volném čase se kromě šachů a psaní věnuje také raketovým sportům, historii a literatuře.

Podpořte autora:

Napsat kvalitní článek stojí spoustu času

Čtěte další články:

Géniové ve světě šachu
Sportovní genialita má svá specifika. Také ve sportu velkou měrou rozhoduje veřejné mínění fanoušků o tom, koho vnímají jako geniálního sportovce. Přidružuje se však druhé kritérium ve formě sportovních výsledků. Prostě hráč, který nepodává extrémní výkony, nemůže si dělat nárok na označení geniální. Góly, body, branky, sekundy a metry jsou...
Snimek-obrazovky-2024-04-08-v-15.43.19
4 května, 2024
Genderová nerovnost v šachu - jak ji vyřešit
Tento článek nám zaslal fanoušek k publikaci. Chcete také publikovat ? Napište nám na info@sachmedium.cz Již samotný název “Královská hra” nás může nabádat k vyobrazení dvou mužů zápolících za šachovnicí. Nebudeme také daleko od pravdy, neboť nerovnoměrné zastoupení mužů a žen v šachovém světě není žádným tajemstvím. Jaká je historie...
53252772-54c9-4edd-b636-648cf40a333a
26 března, 2024

Přihlašte se

Ještě nemáte účet ? Registrujte se

Registrujte se

Registrací souhlasíte s Zásady ochrany osobních údajů a Obchodními podmínkami odhlášení z NewsLettru je možné zasláním požadavku na info@chessdb.cz

Již máte účet ? Přihlaste se